Sijainti, sijainti, sijainti: miten valita oikea asuinalue seuraavalle kodillesi?

Sijainti, sijainti, sijainti: miten valita oikea asuinalue seuraavalle kodillesi?

Uuden kodin valinnassa on monta asiaa, joita on syytä pohtia: kerros- vai pientalokoti, montako huonetta, entä paljonko neliöitä, millainen pohjaratkaisu on sinulle toimivin… Ehkä tärkein yksittäinen tekijä on kuitenkin sijainti. Se, millaisella alueella uusi kotisi sijaitsee, vaikuttaa asuinmukavuuteen ja arjen sujumiseen valtavan paljon.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä ottaa huomioon uuden kodin sijaintia valitessa.

1. Palvelut

Ensimmäisenä uuden kodin sijaintia pohtiessa on hyvä miettiä, mitä palveluita käytät päivittäin tai viikoittain. Nämä palvelut on näppärää löytyä melko läheltä kotia. Asunnot Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla voivat olla lähellä asuinalueiden keskuksia, joissa palveluita on paljon, mutta joskus myös vähän kauempana joistain tietyistä palveluista. Pohdi siis, mitkä palvelut ovat juuri sinulle tärkeimpiä löytyä kävelymatkan päästä.

Tärkeitä huomioitavia palveluita ovat yleensä ainakin ruokakaupat, ravintolat, uimahallit ja kirjastot. Urheilun ystävä haluaa varmasti selvittää myös, onko alueella hyviä kuntosaleja, pururata ja hiihtolatuja. Entä kuinka pitkä matka on lähimpään terveyskeskukseen? Mikäli et halua asua keskustassa, mutta haluat palveluilta hieman enemmän kuin muilta lähiöiltä, niin silloin Länsi-Pakila voi sopia sinulle.

2. Koulut

Lapsiperheelle merkittävää on, millaisia päiväkoteja ja kouluja uudelta asuinalueelta löytyy. Onko uudesta kodista lyhyt matka niin päiväkotiin kuin alakouluunkin? Millainen maine alueen kouluilla on? Esimerkiksi Espoossa sijaitsevat Asunto Oy Espoon Aarre sekä Asunto Oy Espoon Aronia sijaitsevat lähellä päiväkoteja ja peruskouluja.

Pääkaupunkiseudulla kouluja ja päiväkoteja on monella asuinalueella runsaasti. Jos ajatuksena on löytää pitkäaikainen koti, kannattaa huomioida myös, löytyykö alueelta tai kohtuullisen matkan päästä yläkoulu, lukio tai ammatillinen oppilaitos.

3. Turvallisuus

Erityisesti lapsiperheelle alueen turvallisuus on tärkeä tekijä uutta asuinaluetta valitessa. Onko alueella vilkkaasti liikennöityjä teitä, jotka lapset joutuvat ylittämään matkallaan kouluun tai harrastuksiin, entä esimerkiksi levottomia aseman seutuja tai ostoskeskuksia? Pientaloalueen rauhaa ja turvallisuutta hakeva voi löytää Vantaan Ylästöstä itselleen loistavan kodin.

Kun harkitset asuinalueelle muuttamista, vieraile siellä sekä päiväsaikaan että illalla, jopa yöllä jos mahdollista. Näin pääset havainnoimaan, tuntuuko alue turvalliselta liikkua kaikkina vuorokaudenaikoina.

4. Liikenneyhteydet

Selvitä tarkkaan, millaiset kulkuyhteydet uuden kotisi asuinalueella on. Onko alueella useita eri bussilinjoja, entä junia, raitiovaunuja tai ehkä metroasema? Liikenneyhteyksien toimivuus riippuu pitkälti siitä, mihin kuljet päivittäin ja viikoittain, ja millaiset yhteydet ovat toimivimmat juuri sinulle. Hyvistä liikenneyhteyksistä tunnettu Kivistö voi olla sinulle, joka haluat asua lähellä viheralueita sekä päästä suoralla yhteydellä keskustaan.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla liikenneyhteydet ovat yleisesti parhaat siellä, missä kulkee metro- tai junalinja. Asemat ovat julkisen liikenteen solmukohtia, joista matkaa voi yleensä jatkaa myös vaikkapa bussilla eri suuntiin

5. Yhteisö

Pohdi vielä lopuksi, millaista yhteisöllisyyttä toivot tulevalta asuinalueeltasi. Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla on useita asuinalueita, joista löydät erilaisia yhteisöllisiä tiloja ja tapahtumia.

Päästäksesi selville alueen yhteisöllisyydestä, selvitä esimerkiksi onko alueella säännöllisiä katu- ja korttelijuhlia, tai markkinoita ja kirpputoreja. Tutustu myös urheiluseurojen toimintaan. Onko alueella aktiivinen kaupunginosayhdistys, joka järjestää tapahtumia?

Näin arvioit, sopiiko asuinalue ja sijainti sinulle

Näiden tekijöiden lisäksi on tärkeää tehdä taustatutkimusta ja tutustua alueeseen ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Ensimmäisenä kannattaa tutkia myytäviä asuntoja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Kun mahdollinen asunto on kiikarissa, käy alueella kävelyllä eri aikoina päivästä ja viikosta. Juttele naapureille ja alueen asukkaille, ja kysele, millaista alueella on asua ja ovatko he viihtyneet. Kokeile matkustaa alueelle sekä autolla että julkisilla kulkuvälineillä: näin saat hyvän tuntuman siihen, kuinka hyvät kulkuyhteydet alueelle on.

Pääkaupunkiseudun kaupunginosat pitävät sisällään ison joukon erilaisia alueita, niin kaupunkimaisia kuin lähiöitä ja luonnonläheisiä paikkojakin. Uuden kodin etsinnässä on tärkeää löytää juuri omiin tarpeisiin sopiva koti ja paikka, jossa on hyvä elää.

Tämän artikkelin vinkkejä seuraamalla ja Sajuconin avulla löydät varmasti juuri sinulle sopivan alueen. Sajucon suunnittelee ja rakentaa koteja ja naapurustoja ihminen edellä. Oli sijainti sitten jo valittuna, tai vielä pohdinnassa, käy kurkkaamassa uusimmat asuntokohteemme!


Lisää meistä:

Asuntomyyjämme kertoo miten RS-asuntokauppa toimii
Lue lisää