Myyjämme kertoo: Näin RS-kauppa toimii

Näin RS-kauppa toimii

Sajucon myy useat rakentamistaan kodeista RS-kauppana. Asuntomyyjämme Perttu Takkinen kertoo, mitä tämä kirjainyhdistelmä tarkoittaa asuntokaupassa ja kuinka RS-kaupat sujuvat käytännössä.

RS-kaupassa ostetaan asunto rakentamisen aikana ja asunnon myyntihintaa maksetaan osissa ennen valmistumista. RS-kaupalla asunnon ostava pääsee ajoissa ostaessaan valitsemaan pintamateriaaleja asuntoon. Vaikka RS-kauppa tehdään jo rakentamisen alussa tai hieman ennen sitä, ostaa RS-kaupassa valmiin kodin, joka on täysin suunniteltu taloyhtiön kokonaisuutta myöten.

RS-kauppa tuo asiakkaalle turvaa ostovaiheessa ja luotettavan rakennuttajan kanssa kauppa sujuu helposti.

Aloitetaan pieni kierros eri vaiheissa oleville RS-hankkeille Viertolasta, Tikkurilan liepeiltä.

Erillistaloja ja paritaloja sisältävä kohde on myyty suurelta osin jo ennakkomarkkinoinnissa asunnon varanneille ostajille. Takkinen kehuu ensimmäisenä erityisesti asuntojen sijaintia, joka onkin Sajuconille yksi tärkeimpiä seikkoja rakentamisessa.

”Palveluihin on lyhyt matka autolla ja julkinen liikenne kulkee hyvin. Tikkurilan palveluihin on parhaimmillaan kävelymatka. Lapsiperheitä ajatellen koulut ja päiväkodit ovat lähellä.”

Kohde on vielä selkeästi rakenteilla. Työmaalla on täysi tohina käynnissä, kun tasoitus- ja maalaustyöt ovat haastatteluhetkellä kesken. Asuntojen kokonaisuus näyttää siksi hyvinkin keskeneräiseltä.

Varausvaiheesta kaupantekoon

RS-kauppa alkaa ennakkomarkkinointivaiheessa, jolloin kiinnostunut ostaja voi varata kohteesta asunnon itselleen. Varausta vastaan pyydetään hinnaston mukainen varausmaksu. Varaus ei kuitenkaan ole sitova, vaan sen voi purkaa ja tällöin varausmaksu palautetaan. Varausmaksu hyvitetään asunnon ostohinnan ensimmäisestä erästä.

Viertolankaaren kohde kelpasi hyvin asunnonostajille ja varaukset täyttyivät nopeasti.

Kun varauksia on riittävästi ja tarvittavat vakuudet on asetettu, alkaa niin sanottu kaupantekovalmius. Yleensä tämä tapahtuu samaan aikaan rakentamisen aloittamisen kanssa. Tässä kohtaa asunnosta tehdään varaajien kanssa kaupat. Kaupanteon jälkeen riittävän ajoissa hankkeeseen mukaan tulleet ostajat pääsevät tekemään omaan asuntoonsa pintamateriaalivalintoja.

Asukkaiden kanssa pintamateriaalivalintoja hoitavat Sajuconin hankekoordinaattorit. Yleensä asiakkailla on toiveita erityisesti sisustukseen vaikuttavien pintamateriaalien, kuten lattian ja laattojen suhteen. Yksittäisistä tiloista asiakkaille tärkein on usein keittiö.

Asunnon myyntihinta maksetaan RS-hankkeessa osissa rakentamisen aikana. Muita asuntoon liittyviä kuluja, kuten yhtiövastikkeita tai tonttiin liittyviä maksuja, ei tarvitse maksaa ennen kuin asunto on luovutettu ostajan käyttöön. Myös asunnon yhtiövelan maksaminen ja korkojen maksu alkaa vasta luovutuksen jälkeen. Samoin myös tonttivuokran maksamisen aloitus tai tonttiosuuden lunastus on vasta asunnon valmistuttua.

”RS-kaupantekoa harkitessa kannattaa tutustua talon rakennuttajaan. RS-kauppa tarjoaa ostajalle turvaa vakuutusten ja vakuuksien muodossa. Turvallisinta kauppa on kuitenkin vakavaraisen ja luotettavan toimijan kanssa. Ostajan on syytä huolehtia rakentamisen aikana, että asuntoa maksetaan valmistumisen edetessä, eikä liian etupainotteisesti”, Takkinen summaa.

RS-kauppa ei pääty avaintenluovutukseen, vaan rakentajana Sajuconilla on kymmenen vuoden rakenteellinen vastuu asunnoista. Luovutusprosessiin kuuluu asunnon käyttöönottokoulutus, jossa käydään läpi asunnon järjestelmät ja neuvotaan asukkaalle asunnon ylläpitoon liittyvät seikat.

”RS-kauppa on luotettava ja hyvä tapa hankkia uudiskohde. Asiakas saa paikalle tarkasti suunnitellun kodin, jonka kokonaisuus on pihoja myöten mietitty ja luovutushetkellä muuttovalmis. RS-kaupan lain rakennuttajalle asettamat vaatimukset samalla suojaavat ostajaa.”

Sajuconin asuntotuotannosta Takkinen uskaltaa kehua laatua, jonka Sajucon haluaa olevan rakennustuotantonsa tunnusmerkki.

”Laatu tarkoittaa minusta yleisesti laadukasta rakentamista ja tasokasta tekemistä, mutta yhtä lailla se on myös yksityiskohdista huolehtimista. Kun Sajucon suunnittelee jokaisen asunnon, voimme kiinnittää pienimpiinkin yksityiskohtiin huomiota ja tehdä asiakas näin mahdollisimman tyytyväiseksi. Uskon, että suunnittelijamme huomioivat sellaisiakin asioita, joita asiakkaat eivät heti osaa olettaa.”

Takkisesta ei ehkä pitänyt tulla asuntomyyjää, mutta kaikesta päätellen hän on viihtynyt työssään Sajuconilla.

Sajuconilla RS-kaupassa on mahdollista vaikuttaa oman kodin ilmeeseen

Kierroksen seuraavana vaiheena on lähempänä Tikkurilaa sijaitseva RS-kohde, joka on haastatteluhetkellä jo huomattavasti valmiimpi. Kohteen parissa eri asunnoissa vierailemalla näkee erilaisten pintamateriaalivalintojen skaalan lisämaksullisista vaihtoehdoista oletusvalintoihin.

”Asiakkaillamme on hyvin silmää sisustukseen ja olen tykännyt myös heidän tekemistään rohkeistakin pintamateriaalivalinnoista”, Takkinen kehaisee.

Joskus RS-kohteen asunto ei mene vielä varausvaiheessa kaupaksi ja se myydään siksi myöhemmin valmiina. Tämän takia myös oletusvalinnoiksi asetettujen pintamateriaalivalintojen ja keittiöiden täytyy kestää aikaa ja antaa tilaa aikanaan asunnon ostavien asiakkaiden toiveille sisustuksessa.

Lähelle Keravanjokea Viertolaan rakentuva kohde on vierailulistalla viimeisenä. Tällä kertaa Takkiselta kehut saa erityisesti asuntojen ympäristö.

”Luonto on nätisti lähellä ja heti pihan takaa avautuvat jokimaisemat ovat harvoin tarjolla tähän tapaan.”

Vaikka Sajuconin asunnot menevät hyvin kaupaksi, on yrityksellä aina varaa kehittyä. Takkisen mielestä esimerkiksi suunnitteluosaston on hyvä saada jatkuvasti palautetta ja ottaa opiksi esimerkiksi haastavista pohjaratkaisuista. Tässä Sajucon onkin toivottavasti kehittynyt, sillä nykyisin asuntopohjat keräävät kehuja ostajilta.

Joenvarteen asettuvassa ja lähes valmistuneessa kohteessa oli päädytty tiiviiseen useamman makuuhuoneen ratkaisuun. Tontin käyttöä ohjaavien kaavasäädösten puitteissa joudutaankin joskus tekemään valintoja eri vaihtoehtojen välillä.

”Nämä asunnot ovat tämän myötä menneet kaupaksi sellaisille ostajille, jotka arvostavat neljää makuuhuonetta, upeita jokimaisemia, ja hyviä kulkuyhteyksiä”, Takkinen arvioi.

Nykyisin etenkin perheiden toiveissa on useammat makuuhuoneet, sillä tarvetta voi olla esimerkiksi erilliselle työhuoneelle.

Sisätilat ovat jo viimeistellyt ja siistin näköiset. Kohteen valmistuminen onkin enää pihatöitä vaille. Jätämme rivitalon ja paritalon odottamaan ensimmäisiä asukkaitaan.

RS-kauppa pähkinänkuoressa

 

  • Asunto varataan ennakkomarkkinoinnin tai rakentamisen aikana
  • Asunnon myyntihintaa maksetaan osissa rakentamisen aikana, kun kaupat on tehty
  • Ajoissa asunnon ostanut saa vaikuttaa pintamateriaaleihin
  • Ostajan turvana on vakuuksia ja panttauksia jopa rakennuttajan konkurssin varalta

RS-kaupan voisi sanoa sopivan uudiskohteen ostajalle, joka haluaa valmiiksi suunnitellun kodin, johon pääsee kuitenkin hieman vaikuttamaan etenkin pintamateriaalivaihtoehtojen puolesta. Lue lisää RS-kaupasta täältä.

Sajuconilla töissä

Sajuconin asuntomyyjät kohtaavat monenlaisia kodinostajia ja asiakaspalvelutilanteita työssään. Työn sisältökin on monipuolista, kun asuntoja on erilaisia isoista erillistaloista tai kiinteistönä myytävistä omakotitaloista keskeisten sijaintien paritaloihin.

Myyntitöitä jo aiemmin tehnyt Takkinen rekrytoitiin Sajuconille töihin myyntijohtaja Henri Pelkosen suositusten kautta.

”Asuntomyynti ei sinällään alkuun kiinnostanut, mutta nopeasti kasvavan ja kehittyvän yrityksen ilmapiiri innosti. Olen saanut tehdä töitä omannäköiselläni tavalla ja kokeilla eri asioita. Innostuin yrityksemme johdon visioista, joissa asiakastyytyväisyys on asetettu kaiken perustaksi.”


Lisää meistä:

Lue lisää RS-kaupasta

Lue lisää

Hankekehittäjämme kertoo miten Sajuconin kohteet suunnitellaan

Lue lisää