RS-asuntokauppa

Asunto Oy Helsingin Nurmilintu havainnekuva lintuperspektiivistä.

Suunnitteilla olevia asuntoja on mahdollista ostaa ennakkomarkkinointivaiheessa RS-kohteina. Mutta mitä tämä erikoinen kirjainyhdistelmä tarkoittaa? RS-järjestelmä on alun perin pankkien 1970-luvulla kehittelemä järjestelmä ostajien suojaksi. Lyhenne RS tuleekin sanoista rahalaitoksen suosittelema. 1990-luvulla RS-järjestelmä lisättiin lähes sellaisenaan osaksi asuntokauppalakia ja se on siitä asti, ollut osana rakennusvaiheen asuntokauppaa.

RS-kaupassa asunto-osakeyhtiön perustajaosakas luovuttaa kohteen turva-asiakirjat pankille säilytettäviksi. Turva-asiakirjat ovat asuntokauppalaissa määriteltyjä ja niitä ovat esimerkiksi yhtiöjärjestys, yhtiön kaupparekisteriote ja yhtiön taloussuunnitelma. Ostajalla on oikeus tutustua turva-asiakirjoihin ennen kaupantekoa. Oleellinen asia RS-kaupassa on myös se, että perustajaosakkaan on asetettava asuntokauppalaissa suositellut vakuudet osakkeenostajien turvaksi. Nämä vakuudet suojaavat ostajaa esimerkiksi rakentajan konkurssin varalta.

Kun olette löytäneet toiveidenne kodin, myyjämme kertoo mielellään kohteesta ja antaa teille kohteen materiaaleja tutustuttavaksi. Kun oikea asunto on löytynyt, tulee se ensiksi varata teille. Tällöin tehdään kirjallinen varaussopimus ja maksetaan varausmaksu. Varausmaksu on usein muutama tuhat euroa ja se hyvitetään osana kauppahintaa.

Asunnon varauksen jälkeen voi mennä vielä hetki, että kohde on valmis kaupantekoon. Ennen kaupantekoa myyjän tulee muun muassa laatia ja toimittaa turva-asiakirjat RS-pankille. Kun kohde on valmis kaupantekoon, allekirjoitetaan kauppakirja. Kauppakirjan allekirjoitusta varten ei tarvitse mennä pankkiin, vaan se voidaan tehdä esimerkiksi rakennusliikkeen tiloissa. RS-kaupassa asuntoa maksetaan sitä mukaan kun kohde valmistuu. Ensimmäinen erä maksetaan usein kaupanteon yhteydessä. Maksuerät on tyypillisesti jaettu noin 20 % suuruisiin maksueriin. Viimeinen erä maksetaan sen jälkeen, kun asunto on valmis ja olet saanut tutustua siihen rauhassa.

Kaupanteon jälkeen on aika tehdä päätöksiä koskien kohteen pintamateriaaleja. Pintamateriaalivalintojen jälkeen, voitte suunnitella sisustusta ja jäädä odottelemaan muuttoa uuteen kotiin. Muista huolehtia varainsiirtoveron maksusta ja ilmoituksesta kahden kuukauden sisään kaupanteosta.

Kaiken kaikkiaan RS- kaupanteko on ostajalle helppoa ja vaivatonta! Jos Sinulle herää mitä vain kysymyksiä RS-kaupan mistään vaiheesta, voit aina olla meihin yhteydessä, autamme mielellämme.

RS-kaupan vaiheet:

Ennakkomarkkinointi

Ennakkomarkkinointi mahdollistaa kohteen markkinoinnin jo ennen kuin rakentamista on aloitettu tai ennen kuin kohdetta on liitetty RS-järjestelmään. Ennakkomarkkinointi vaiheessa tiedot kohteesta ovat vielä alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Ennakkomarkkinoinnissa kohteesta on saatavilla muun muassa esite, visualisointikuvia, sekä pohjapiirros.

Asunnon varaaminen

Kun olette löytäneet toiveidenne kodin. Myyjämme kertoo mielellään kohteesta lisää ja antaa teille kohteen materiaaleja tutustuttavaksi. Kun oikea asunto on löytynyt, tulee se ensiksi varata teille. Tällöin tehdään kirjallinen varaussopimus ja maksetaan varausmaksu. Varausmaksu on usein muutama tuhat euroa ja se hyvitetään osana kauppahintaa. Varaussopimus voidaan allekirjoittaa fyysisesti paperille tai sähköisellä allekirjoituksella.

Turva-asiakirjat

Turva-asiakirjoja ovat yhtiön perustamiskirja, kaupparekisteriote, yhtiöjärjestys, yhtiökokouksen pöytäkirja, lainhuutotodistus, maa-alueen vuokrasopimus tai kiinteistön kauppakirja, rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, rakennuslupa, RS-taloussuunnitelma, lupapiirrustukset ja rakennustapaselostus. Ennen kaupantekoa myyjä laatii kohteen turva-asiakirjat ja luovuttaa ne RS-pankille säilytettäväksi.

RS-kauppa

Kaupat tehdään aina kirjallisesti ja saat rauhassa ennakkoon tutustua kauppakirjaluonnokseen. Käyttämämme kauppakirjat ovat kuluttaja-asiamiehen tarkastamia ja hyväksymiä. RS-kauppakirjan allekirjoitusta varten ei tarvitse varata aikaa pankista, vaan se voidaan tehdä esimerkiksi meidän tiloissamme. Kun neljäsosa kohteen asunnoista on myyty, myyjä kutsuu ostajat osakkeenostajien kokoukseen. Kokouksessa ostajat saavat valita edustajikseen tilintarkastajan ja rakennustyön tarkkailijan. Nämä kulut tulee taloyhtiön maksettavaksi ja koskevat myös tulevia osakkeenomistajia.

Kauppahinta erien maksu

RS-kauppaa pidetään tunnetusti turvallisena ostajalle, koska kauppahintaa maksetaan samaa tahtia, kun rakennus valmistuu. Maksuerien suuruus ja lukumäärä vaihtelee kohteen mukaan. Viimeinen erä maksetaan sitten, kun asunto on jo valmistunut.

Muutostyöt

Saat valita itse uuden kotisi pintamateriaaleja ja suunnitella esimerkiksi keittiötä yhdessä Puustellin keittiösuunnittelijan kanssa. Materiaalivalintojen tekeminen on mukavaa puuhaa ja autamme mielellämme päätöksenteossa. Materiaalivalinnat tulee ilmoittaa meille ennalta sovitun aikataulun mukaisesti.

Muuttokirje ja hallinnanluovutus

Lähetämme teille muuttokirjeen noin kuukausi ennen, kuin koti on muuttovalmis. Hallinnanluovutuksessa annamme teille uuden kodin avaimet ja opastamme uuden kodin laitteiden käyttöön ja huoltoon liittyvissä asioissa sekä vastaamme kysymyksiinne liittyen uuden kodin ylläpitoon.

Varainsiirtovero

Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Pankki usein huolehtii, että varainsiirtovero tulee maksetuksi. Ostajan tulee kuitenkin varmistaa, että varainsiirto tulee maksetuksi ja että maksun jälkeen tehdään varainsiirtoveroilmoitus Omaverossa. Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Varainsiirtovero on asunto-osakeyhtiöissä 2% ja kiinteistöissä 4% velattomasta kauppahinnasta.

Yhtiön hallinnan luovutus

Myyjä kutsuu kaikki osallistujat hallinnanluovutus kokoukseen yleensä noin kolmen kuukauden sisällä siitä, kun kohde on valmistunut. Kokouksessa muodostetaan yhtiölle uusi hallitus ja nimensä mukaisesti luovutetaan yhtiö perustajaosakkaalta uusille osakkeenomistajille.

Omistusoikeuden rekisteröinti huoneistotietojärjestelmään

Kaikki 2019 jälkeen valmistuneet asunto-osakkeet rekisteröidään suoraan sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Et siis saa paperista osakekirjaa, vaan osakeluettelotuloste, panttaukset ja rajoitukset ovat Maanmittauslaitoksen pitämässä järjestelmässä. Kun kauppahinta on kokonaan maksettu, rekisteröidään omistusoikeus ostajalle.

Vuositarkastus

Tulemme tekemään asuntoon vuositarkastuksen, kun asunnon luovutuksesta on kulunut 12-15 kuukautta. Vuositarkastuksen yhteydessä käymme läpi rakennuksen mahdolliset virheet ja puutteet. Vuositarkastuksesta ilmoitetaan teille ennakkoon kirjallisesti.

 

 

 

henri pelkonen
myynti

Voit kysyä lisää myynniltämme puhelimitse 040 087 8096 tai sähköpostilla henri.pelkonen(at)sajucon.fi.

Liity Etuilijoihin

Lisää meistä:

Omakotitalo vai erillistalo?

Lue lisää

Miten palvelumme eroaa talopaketista

Lue lisää