Valinnainen vuokratontti

Mikä on valinnainen vuokratontti?
Mikäs tämä valinnainen vuokratontti oikein on?
Suurin osa Sajuconin rakentamista kodeista rakennetaan valinnaiselle vuokratontille. Valinnainen vuokratontti antaa asukkaalleen mahdollisuuden valita tonttimaan vuokraamisen ja ostamisen väliltä joustavasti.


Valinnainen vuokratontti on melko uusi käsite asuntomarkkinoilla, joten avataanpa asiaa hieman lisää.
Valinnaisen vuokratontin voi lunastaa itselleen osana asuntokauppaa
Valinnainen vuokratontti tarjoaa nimensä mukaisesti asiakkaalle mahdollisuuden valita tontin omistamisen tai vuokraamisen väliltä – ja tarjoaa useammalle ostajalle mahdollisuuden harkita uutta kotia pääkaupunkiseudulta. Tämä tarkoittaa sitä, että Sajuconin kodeilla on enemmän potentiaalisia asiakkaita.


Toinen syy on taloudellinen: maapohja on kallista, joten maan hankkiminen vaatii paljon pääomaa. Kun valitsemme valinnaisen vuokratontin, me maksamme tontista vuokraa ja voimme keskittyä varsinaisen ydinliiketoiminnan rahoittamiseen eli rakentamiseen. Taloudellisesti terve rakennusliike on lopulta aina asiakkaan paras turva uutta asuntoa ostaessa!
Miksi Sajuconin kodit ovat usein valinnaisella vuokratontilla?
Miten tontin ostaminen tapahtuu?
Tontin tai tonttiosuuden voit lunastaa heti kun pääset asuntoon muuttamaan. Mikäli et osta tonttia heti muuton yhteydessä, sinulla on yleensä mahdollisuus ostaa tontti, milloin tahansa kuuden kuukauden ajan. Tämän jälkeen lunastusmahdollisuus on yleensä kerran vuodessa.


Mikäli myyt asunnon eteenpäin, on seuraavalla ostajalla myös mahdollisuus ostaa tontti omaksi maanvuokrasopimuksen ehdoilla.


Muista aina tarkistaa lunastukseen liittyvät tiedot maanvuokrasopimuksesta. Kysy myös meiltä myyjiltä, miten lunastus tapahtuu, kun löydät Sajuconilta kiinnostavan kodin!
Valinnaisen vuokratontin voi lunastaa itselleen osana asuntokauppaa
Jos asut kiinteistössä, tontti tai sen osuus siirtyy sinulle omaksi. Maksat tontista varainsiirtoveroa 4 % valtion kassaan sekä viranomaiskulut.

Mikäli asut asunto-osakeyhtiössä, omistus siirtyy asunto-osakeyhtiölle, eli omistat tonttiosuuden välillisesti yhtiön kautta. Kummassakaan tapauksessa sinun ei tarvitse maksaa tonttivuokraa. Taloyhtiö on lunastustilanteessa velvollinen maksamaan varainsiirtoveron, mutta usein yhtiöjärjestyksen nojalla lunastavan osakkaan tulee maksaa lunastuksesta aiheutuvat kustannukset taloyhtiölle (varainsiirtovero, lainhuutokustannukset yms.)


Usein tontilla on muitakin asuntoja, joten sinun omistukseesi kuuluu koko tontin alueesta oma osuutesi. Sajuconin rakentamissa kodeissa tonttiosuudet jaetaan rakennettavien asuinneliöiden suhteessa.
Jos lunastan tontin, onko tontti minun ikioma?
Onko tonttiosuus sama asia kuin asuntoni piha?
Ei ole. Lunastat koko tontin alasta oman osuutesi, jota kutsutaan määräosaksi.
Valinnaisen vuokratontin voi lunastaa itselleen osana asuntokauppaa
Jos asut kiinteistössä, lainhuutotodistukselle merkataan sinun omistusosuutesi. Kaikki vuokrasopimukseen liittyvät velvoitteet loppuvat lunastushetkellä.

Mikäli asut asunto-osakeyhtiössä, sinun asuntosi neliöitä vastaava määrä tonttia lunastetaan taloyhtiön nimiin. Sinun ei tarvitse maksaa vuokraa taloyhtiölle.
Mitä tapahtuu, jos minä lunastan tontin, mutta samalla tontilla asuva naapuri ei?

Voiko tontin vuokra nousta yllättäen vuokranantajan ilmoituksella?
Ei voi. Jos jäät asumaan vuokralle, on molempien osapuolten noudatettava maanvuokrasopimusta, joka kirjataan Maanmittauslaitokselle. Vuokrankorotuksista on sovittu maanvuokrasopimuksessa. Yleisin tapa on sitoa vuokrankorotukset elinkustannusindeksiin.
Valinnaisen vuokratontin voi lunastaa itselleen osana asuntokauppaa
Sajuconin kohteissa maanvuokrasopimukset tehdään lähtökohtaisesti aina 50 vuoden ajalle. Mikäli joku osapuolista on vielä vuokralla 50 vuoden jälkeen, on lähtökohtaisesti tonttirahaston tavoitteena tehdä maanvuokrasopimukselle jatkosopimus. Tyypillisesti tonttiosuudet lunastetaan aikaisemmin osakkaiden tai kiinteistön omistajien toimesta pois.
Mitä tapahtuu, kun maanvuokrasopimus umpeutuu?

Miten tontin vuokra ja lunastushinta määräytyvät?
Suurin tekijä on tontin sijainti. Mitä arvokkaampi sijainti, sitä korkeampi tonttivuokra ja lunastushinta. Tontin vuokran määrittää vuokranantajan tuottotavoite, joka on tyypillisesti muutaman prosentin luokkaa.
Valinnaisen vuokratontin voi lunastaa itselleen osana asuntokauppaa
Muista asuntoja katsoessasi, että valinnainen vuokratontti jättää valinnan nimenomaisesti ostavalle asiakkaalle. Mikäli hintojen vertaaminen tuntuu hankalalta, lisää asunnon hintaan tontin osuus, ja voit verrata asunnon hintaa vastaaviin asuntoihin, jotka ovat omalla tontilla.


Valinnaisen vuokratontit tulevat varmasti tulevaisuudessa edelleen lisääntymään, johtuen maan korkeasta hinnasta etenkin pääkaupunkiseudulla. Jos sinua mietityttää, mikä tahansa tonttiin liittyvä, ota yhteyttä!
Lopuksi

Lue lisää:

Omakotitalo vai erillistalo
Lue lisää
RS-asuntokauppa
Lue lisää