Aurinkopaneelit: Edulliset asumiskustannukset uusiutuvalla energialla

Aurinkopaneelit: Energiatehokasta ja edullista asumista uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä
Pientalojen hankintaa miettivät kantavat ymmärrettävästi huolta kasvavista energian – erityisesti sähkön – kustannuksista. Pientaloasunnot lämmitetään valtaosin itsenäisesti ja yleensä tavalla, joka käyttää ainakin jonkin verran sähköä. Onneksi uusien talojen energiatehokkuus ja modernit uusiutuvaa energiaa hyödyntävät ratkaisut auttavat pitämään asumiskulut kohtuullisina vastaisuudessakin.
Sajucon haluaa vastata pientalo-ostajien huoliin kasvavista energiakustannuksista. Siksi monissa uusissa kohteissamme on aurinkopaneelit tai niille valmiina varaus, jotta ostajan on helppoa hankkia paneelit halutessaan. Näin kodinostajille tarjoutuu eväät energiatehokkaaseen asumiseen ja rahalliseen säästöön.

Kohteisiimme rakennusvaiheessa toimitettavat paneelit asentaa kohteidemme LVI- ja sähköasennuksista vastaava Watter. Mitoitamme paneelit rakennettavan asunnon koon ja sen myötä arvioidun sähkönkulutuksen perusteella.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä keväästä syksyyn, suunnilleen maaliskuusta lokakuulle. Paneeleista saadaan tuottoa myös aurinkoisina talvipäivinä.

Paneelien käyttäjä saa säästöjä sähkölaskulleen siksi, että paneelit kattavat parhaimmillaan jopa suuren osan kulutuksesta ja siksi, että paneelien tuottama ylimääräinen sähkö myydään verkkoon pörssihinnalla. Sähkön pörssihinta tulee elämään esimerkiksi vesi- ja tuulivoiman saatavuuden sekä Olkiluodon uuden voimalan tilanteen myötä. Menneenä kesänä aurinkopaneelien omistajat ovat saaneet hyvää tuottoa ja takaisinmaksua paneeleistaan, jos oma sähkönkäyttö on ollut vähäistä.

Suunnittelemme kohteisiimme asennettavat paneelit niin, että ne kattavat laskennallisesti noin puolet asunnon arvioidusta sähkönkulutuksesta. Sähkönkulutus ei kuitenkaan ajoitu paneelien tuoton kanssa aina yhteen, joten sähkölaskusta vähenee suoraan arviolta parhaimmillaan kolmannes paneelien tuottaman energian avulla.

Mikäli paneelien ympärille laajennetaan lisäksi älykäs järjestelmä, voidaan tarkoilla sähkönkäytön ajoituksilla ja esimerkiksi sähköauton latauksen ajoittamisella säästää edelleen lisää sähkölaskussa ja optimoida sähkön käyttöä.

Paneeleja asennetaan asunnon koosta riippuen 10-14, yleensä 10 tai 12. Paneelikokonaisuuden huipputeho ja laskennallinen vuosituotto käydään asunnonostajan kanssa läpi.

Paneelien kanssa pakettiin kuuluu lisäksi invertteri, joka mitoitetaan paneelien tuotannon mukaan. Invertteri yhdistetään talon sähkökeskukseen ja se muuttaa paneelien tuottaman virran käyttöön sopivaksi sähköksi.

Paneelit eivät käytännössä vaadi huoltoa tai erityisiä toimenpiteitä eikä omia sähkönkäytön tapoja ole pakko muuttaa paneelien kanssa. Tällä hetkellä Watterin tarjoamalle invertterille tarjotaan 10 vuoden takuu, paneeleille 30 vuoden tuottotakuu ja 25 vuoden komponenttitakuu. Tuottotakuu tarkoittaa, että paneelit tuottavat vielä 30 vuoden kuluttua takuun mukaisesti vähintään 80 prosenttia luvatusta sähköstä. Lue lisää Watterista


Lisää meistä:

Omakotitalo vai erillistalo?
Lue lisää