Asunto-osakeyhtiö vai kiinteistö

ASUNTO-OSAKEYHTIÖ VAI KIINTEISTÖ? 
Me täällä Sajuconilla rakennamme pientaloja joka lähtöön. On pientä, suurta, yksi- ja kaksitasoista sekä rinneratkaisuja. Vaikka talot olisivat veljiä keskenään, on niissä asuminen erilaista riippuen siitä, onko asunto kiinteistö vai osa asunto-osakeyhtiötä. Mitä eroa näillä kahdella termillä onkaan? Käydään se läpi lyhyesti seuraavaksi.
ASUNTO-OSAKEYHTIÖ

Asunto-osakeyhtiö (tai helpommin taloyhtiö) on suomalainen osakeyhtiön erityismuoto. Ostaessasi asunto-osakeyhtiöstä asunnon, et itse asiassa osta asuntoa, vaan osakkeet, jotka oikeuttavat sinut hallitsemaan tiettyä asuntoa yhtiöstä. Hieman monimutkaista alkuun, mutta kun aivot saa oikeaan asentoon, tämä käy varsin hyvin järkeen!


Mikä taloyhtiö?

Taloyhtiö on siis ihan oikea yhtiö, jossa on yhtiökokous, hallitus ja osakkaita. ”Toimitusjohtajan” virkaa yleensä hoitaa isännöitsijä. Tavallisesta osakeyhtiöstä poiketen kaikki isommat päätökset tehdään yhtiökokouksessa, hallitus ja isännöitsijä huolehtii arjen juoksevat asiat kuten laskujen maksut, kirjanpidon ja esitykset yhtiökokoukselle. Taloyhtiössä on aina yhtiöjärjestys, joka on ikään kuin taloyhtiön ”sääntökirja”.


Kustannukset

Koska taloyhtiö omistaa kaikki rakennukset ja tontin, kuuluu kunnossapitovastuu pääpiirteissään taloyhtiölle. Karkea jaottelu kunnossapitovastuun osalta on, että taloyhtiö vastaa rakenteista ja osakas hallitsemansa asunnon pinnoista. Kun asunnoissa aikanaan tehdään perusparannuksia, rahat kaivetaan taloyhtiön tililtä. Myös asumisen kulut pääpiirteissään maksetaan taloyhtiöltä, osakkaat korvaavat nämä kulut taloyhtiölle yhtiövastikkeen muodossa.

Maksat varainsiirtoveroa vain 2 %, koska ostat osakkeita, et kiinteistöä – eli selvää säästöä!


Asunto-osakkeen ostaminen Sajuconilta

Taloyhtiössä on mahdollista tehdä kauppakirjat jo rakentamisen aikana (RS-kauppa). Näihin koteihin voi rakentamisen aikana tehdä muutoksia niin, että asunnosta tulee juuri sinun näköisesi! 😊

Yleensä rakentamisen aikana myytävien asuntojen hinta koostuu kahdesta osasta: myyntihinnasta, joka maksetaan rakentamisen aikana sekä yhtiölainasta, jonka voi maksaa pois heti muuton yhteydessä tai myöhemmin ennalta laaditun maksuohjelman mukaan.

KIINTEISTÖ
Kiinteistön määritelmä onkin hieman hankalampi, yritetään silti. Helpoin asiaa on käsitellä niin, että kiinteistö on pala maata, jolla voi sijaita rakennuksia – vaikka omakotitalo tai paritalo.

Sajucon toteuttaa osan hankkeista kiinteistöinä. Tämä tarkoittaa sitä, että me suunnittelemme ja rakennamme asunnot alusta loppuun. Kaupat asunnoista tehdään vasta, kun asunnot ovat valmiita.


Kustannukset

Koska taloyhtiötä ei ole, kaikki kulut tulevat suoraan kiinteistön omistajalle. Varainsiirtovero on 4 %, mutta päätöksenteko on suoraviivaisempaa: oma tupa, oma lupa! Taloyhtiössä yhtiön hallinnon pyörittäminen (kirjanpito, yhtiökokous yms.) tuottaa kuluja, joita kiinteistössä ei ole. Voi karrikoiden sanoa, että kiinteistömuotoisen asunnon hankkiminen on hieman kalliimpaa korkeamman varainsiirtoveron takia, asuminen on yleensä hieman halvempaa.


Hallinnanjako

Mikäli kiinteistöllä on useampia asuntoja, jaetaan kiinteistö hallinnanjakosopimuksella. Me Sajuconilla teemme hallinnanjakosopimuksen puolestasi – olemme näitä tehneet satoja ja käyttämämme sopimusmalli on osoittautunut toimivaksi. Sopimuksella todetaan, että jokainen vastaa oman asuntonsa kunnossapitokustannuksista. Yleensä hallinnanjakosopimuksella jaetuissa kiinteistöissä on pieni määrä yhteiskäyttöaluetta (esim. pihatie). Tämän yhteisalueen käytöstä ja hoidosta sovitaan hallinnanjakosopimuksella.


Kiinteistön ostaminen Sajuconilta

Yleensä laitamme rakentamamme kiinteistöt myyntiin noin 1–2 kuukautta ennen valmistumista. Koska kaupat tehdään vasta, kun asunnot ovat valmiita, tehdään kaupasta esisopimus ja sopimuksen vakuudeksi ostaja maksaa käsirahan.
Tulipas paljon asiaa! Toivottavasti tästä katsauksesta on apua, mikäli vertailet erilaisia asumismuotoja.

Tiivistyksenä loppuun voidaan todeta, että taloyhtiössä asuminen on hieman säädellympää, sillä päätöksenteko tapahtuu yhtiökokouksessa ja yhtiön hallinnon pyörittäminen nostaa aavistuksen asumisen kuluja. Toisaalta asunnon ostosta verottaja rokottaa pienemmällä varainsiirtoverolla, ja asunto-osakeyhtiössä asuminen voi parhaimmillaan tarjota hieman lisäturvaa – yhteisössä on usein voimaa, kun asuntoihin täytyy tehdä vaikkapa perusparannuksia tai vahingon sattuessa.

Mikäli haluat päättää asumiseen liittyvät asiat alusta loppuun itse, on kiinteistömuotoinen asunto sinua varten.

Onneksi meiltä löytyy molempia. Klikkaa alta, ja katso löytyykö valikoimastamme sinulle sopiva koti – tai liity etuilijalistalle, niin saat tiedon uusista myyntiin tulevista asunnoista heti tuoreeltaan sähköpostiisi!
Kiinnostuitko?
Me rakennamme niin erillistaloja kuin omakotitaloja Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Alta voit tutustua molempiin kohteisiin. Jos jokin mietityttää erilaisissa asuntotyypeissä tai asunnon hankinnassa, voit aina olla myyntiimme yhteydessä.
Liity Etuilijaksi Ota yhteyttä
Erillistalo: Espoo, Helsinki, Vantaa

Viherlaakso, Espoo

Erillistalot 128 m2

Lintuvaara, Espoo

Erillistalot 99 - 128 m2

Kolsintie 3, 00920 Helsinki

Erillistalot 100m2, Paritalot 101m2

Takalantie 5, 00730 Helsinki

Asuntojen koko 100m2

Nuottaniemi, Espoo

Erillistalot 133 m2

Hiekkaharju, Vantaa

Asuntojen koko 110m2 ja paritalo 93 m2

YKSI ASUNTO VAPAANA

Vapaala, Vantaa

Asuntojen koko 120 m2

Friisilä, Espoo

Asuntojen koko 161 m2

Uusmäki, Espoo

Asuntojen koko 98-105 m2

Laaksolahti, Espoo

Asuntojen koko 100 m2

Mellunkylä, Helsinki

Asuntojen koko 112 m2

Puistola, Helsinki

Asuntojen koot 85 m2 ja 89,5 m2

MAALÄMPÖ

Mankkaa, Espoo

Asuntojen koko 74 m2, 93 m2 ja 115 m2

Laaksolahti, Espoo

Asuntojen koko 125 m2

Itä-Pakila, Helsinki

Asuntojen koot 64-104 m2

YKSI ASUNTO VAPAANA

Lintuvaara, Espoo

Asuntojen koko 97-99 m2

Lippajärvi, Espoo

Asuntojen koko 124-125 m2

Itä-Pakila, Helsinki

Asuntojen koko 132-133 m2

Rohkatie 8, 00660 Helsinki

Erillistalojen koko 113 tai 111 m2

Ylästö, Vantaa

Erillistalo, 5h+k, 112 m2

YKSI ASUNTO VAPAANA

Rajakylä, Vantaa

Erillistalot 117 m2

YKSI ASUNTO VAPAANA

Maununneva, Helsinki

Asuntojen koko 114 m2

Nikinmäki, Vantaa

Asuntojen koko 102 m2

Jokiniemi, Vantaa

Asuntojen koko 92 – 103 m2

Vartiokylä, Helsinki

Asuntojen koko 91,5 – 95 m2

Omakotitalo: Espoo, Helsinki, Vantaa

Puistola, Helsinki

Asunnon koko 107 m2

TULOSSA

Jupperi, Espoo

Asunnon koko 135 m2

Laaksolahti, Espoo

Asuntojen koko 126-127 m2

Asola, Vantaa

Asunnon koko 92,5 m2

Itä-Pakila, Helsinki

Asuntojen koko 124 m2

ASUNNOT VARATTU

Laajalahti, Espoo

Asuntojen koko 139 m2

Koivuhaka, Vantaa

Asuntojen koko 151 m2

TULOSSA

Nöykkiö, Espoo

Asuntojen koko 169 m2

Nöykkiö, Espoo

Asuntojen koko 136 m2

YKSI ASUNTO VAPAANA

Hiekkaharju, Vantaa

Asuntojen koko 115 m2

Lisää meistä:

Myyjämme kertoo RS-kaupasta
Lue lisää
Tutustu Sajuconiin ja toimintaamme
Lue lisää